Het uitgebreid kunstbegrip van Joseph Beuys heeft mijn bijzondere interesse. Kort gezegd wordt kunst hierbij opgevat als vormgevingsvraagstuk, waarbij de oplossing uit de gegeven situatie zelf voortkomt. Dit verruimt het gebied van de kunst zodanig dat niet alleen een schilder, danser of acteur, maar ook een manager, leraar of huisvrouw enzovoort zich als kunstenaar kan manifesteren.
Ik heb in 2011 een cursus gedaan aan de SSRU (Social Sculpture Research Unit) aan de Brookes University in Oxford. Shelley Sacks, een van de leerlingen van Joseph Beuys, coördineert de SSRU. Zij gaf samen met Hildegard Kurt uit Berlijn de cursus Agents of Change. In deze cursus stond het als kunstenaar vormgeven van sociale interactieprocessen centraal.
Shelley Sacks: Exchange Values, sinds 1996. Gesprekken aan een ronde tafel, in het midden gevuld met gedroogde bananenschillen. Deze tafel maakt deel uit van een kunstwerk met 12 sculpturale ‘schilderijen’: een metalen frame met een ‘huid’ van gedroogde bananenschillen, afkomstig van de kwekers die Shelley bezocht. Een interview met hen (Vertel me één dag uit uw leven) is te beluisteren; bij elk werk hangt een koptelefoon.. Ontstaan uit Shelley’s project met bananenkwekers op de Windward Islands; een voorbeeld van hoe kunstenaars kunnen bijdragen aan bewustwording en rechtvaardiger, duurzamer produceren. Zie www.exchangevalues.org